SIL aardingsunits

Safety Integrity Levels, beter bekend als SIL, is een methode om een potentieel gevaarlijke werkomgeving op te sporen en te evalueren. Indien er zich een ernstige storing zou voordoen in een “systeem” met gerelateerde veiligheidsfuncties, worden de veiligheidsrisico’s en mogelijke zware gevolgen voor arbeiders, infrastructuur en omgeving hiermee onderzocht. Met “Safety Integrity Levels” kunnen ingenieurs en procesveiligheid-adviseurs procesrisico’s opsporen en evalueren, en ervoor zorgen dat deze gecontroleerd en beheerd worden tot een acceptabel niveau. Operationele omgevingen kunnen onderverdeeld worden in 4 verschillende niveaus, nl. SIL 1 tot 4. Deze SIL niveaus worden gebruikt om “omgevingen” en “systemen” te beoordelen. De meerderheid van werkzaamheden in de gevaarlijke procesindustrieën vallen onder SIL1 en SIL2-categorieën.

Earth-Rite MGV Newson Gale - ATHEX Industrial Suppliers

SIL aardingsunits voor veilige aardingscontrole

De veiligheidsnorm EN 61508 “Functionele veiligheid van elektrische/elektronische/programmeerbare elektronische systemen” wordt gebruikt als basisrichtlijn met betrekking tot de functionele veiligheid van elektrische, elektronische en programmeerbare elektronische systemen. Zij wordt internationaal aanvaard als leidraad op het gebied van de functionele veiligheid van besturingssystemen. Met deze norm worden de eisen gedefinieerd, waaraan veiligheidssystemen in de installatieveiligheid moeten voldoen.

Earth-Rite RTR Newson Gale - ATHEX Industrial Suppliers

Aardingssystemen voor vrachtwagens

De beoordeling van het materiaal is gebaseerd op een mogelijk falen, door het in vraag stellen van de veiligheidsfunctie.
Wanneer bijvoorbeeld een tankwagen die gevuld is met een geladen vloeistof zijn statische aardingsverbinding verliest, is de vraag die we in het SIL-perspectief moeten stellen of de aardingsunit dit verlies kan detecteren. Ook zou het aardingssysteem de toevoer van de vloeistof moeten kunnen stoppen, zodat statische ladingen niet kunnen ophopen in de tankwagen. Als de omgeving SIL2 is geklasseerd, voorziet de IEC 61508-norm een waarschijnlijkheid van een gevaarlijke uitval van >= 10-7 en < 10-6 per uur. Om te voldoen aan de SIL-voorwaarden voor dit proces, moet de vrachtwagen een SIL2 classificatie hebben. Dit zorgt ervoor dat een falen van een reactie op het wegvallen van een elektrostatische aarding geminimaliseerd wordt tot een niveau dat aanvaardbaar is voor de oorspronkelijke risicobeoordeling.

Earth-Rite PLUS Newson Gale - ATHEX Industrial Suppliers

Aardunits voor vaten, IBC’s,….

Wanneer de functionele veiligheid van processen wordt beoordeeld, moet statische aarding hier deel van uitmaken. Indien een aardingsunit faalt, en het wegvallen van een statische aarding niet wordt gedetecteerd, kan dit resulteren in elektrostatische ontladingen. Indien dit gepaard gaat met voldoende energie-overdracht, kan dit brand of explosies veroorzaken, met eventuele zware gevolgen. Een aardingscontrolesysteem moet continu een goede verbinding met een geverifieerde aarding kunnen controleren. De aardunit moet een betrouwbare mogelijkheid hebben om opwekking en accumulatie van statische ladingen te verhinderen, indien een verbinding met de aarde wegvalt. Deze veiligheidsfunctie kan in werking treden door de toevoer van het product te stoppen, en dus processen te stoppen.

Earth-Rite FIBC Newson Gale - ATHEX Industrial Suppliers

Aardingscontrole bigbag, FIBC, geleidend kunststof,…

In een SIL-omgeving met elektrostatische veiligheidsrisico’s moeten aardingsunits voorgeschreven worden die voldoen aan de voorwaarden van dat specifieke SIL-systeem.

Maar ook als aardingssystemen worden toegepast in een niet SIL omgeving, voorziet een SIL-aardingsuniteen indicatie van de betrouwbaarheid van de inherente veiligheidsfuncties van het apparaat op zich.

Earth-Rite PLUS Newson Gale - ATHEX Industrial Suppliers

Aardingsunits treinwagons en ketelwagens

Vrije vertaling – Why choosing for SIL earthing systems ? (Newson Gale)

Ben Van Tichelen

Projectingenieur en bedrijfsleider

Na het behalen van een Master Industriële Wetenschappen, startte Ben Van Tichelen als verkoper van explosieveilig ATEX materiaal. Met een gedetailleerde en oprechte aanpak heeft Ben meegewerkt aan de groei van ATHEX Industrial Suppliers en zet hij de onderneming verder als bedrijfsleider. Ben is productspecialist voor enkele gerenommeerde merken zoals Newson Gale (Hoerbiger Safety Solutions), Fraser Anti-Static Techniques en Durag Group. Hij adviseert bedrijven en wordt uitgenodigd als gastspreker in heel de Benelux. Zijn kennis richt zich voornamelijk op explosieveilige producten en oplossingen, statische elektriciteit en industriële verwarmingstechnieken.

Contacteer ons voor meer informatie